OM AUTO

HA OM AUTÓ, AKKOR KIZÁRÓLAG MAGYARORSZÁGON ÜZEMBEHELYEZETT AUTÓK

Hasznos tippek

 •    

  1. Lehetőleg Magyarországon vagy Németországban üzembehelyezett autót vásároljon. 


  Hogy miért?
  - A magyarországi autók előnyeit könnyű összefoglalni.

  2011-től már rendelkezésre állnak a műszaki vizsgán feljegyzett km óra állások, ezeket bármelyik vizsga állomáson lekérdezhetjük, illetve a km óra állásokat több éve kötelező feltüntetni az adásvételi szerződésen, ami bekerül a központi rendszerbe, így ezek az adtok is elérhetőek.

  A legideálisabb ha első tulajdonostól, vezetett szervizkönyvvel vásárolunk autót.

  Ha a fentieket és azt, hogyha az eladó beleegyezik, hogy az autót egy szervizben bevizsgálhassuk és leinformálhassuk -figyelembe vesszük-, akkor biztosan jó autót fogunk vásárolni.

  - A németországi autók nagy részt autópályán futnak, a legkisebb település is elérhető autópályáról, ezért a Német autók nem az -autókra káros- városi közlekedésben "használódnak", hanem a kiváló minőségű és méltán híres Német autópályákon.

  A Németországban kapható üzemanyagok jobb minőségűek az itthoniaknál.

  A német autószervizek precizitása és hozzáértése legendásan jó. Az autók szervizelését mindenki hivatalos autó szervizekben végzi, ezért az autók akár itthonról is könnyen leinformálhatóak. Fontos tehát, hogy a kiválasztott autónknak legyen szervizkönyve, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy jó minőségű autót vásárolunk.


  Hogy kalkuláljon a futott km tekintetében, külföldről származó autók esetében?

  - Dizel autóval legalább 70-80e km-t tesznek meg egy évben, de nem ritka az évi 150e km-es futás teljesítmény sem. Tehát egy 3 éves autóban akár 400-600e.km is lehet.
  - A benzines autók lényegesen kevesebbet futnak, ezért ha külföldi autót vásárol inkább Németországi, benzines autót vásároljon.
  - Ha lehetősége van hívja fel a külföldi szervizt és kérdezze le a szervizkönyvet. A legtöbb típusnak Magyarországon is leinformálható a külföldi előélete.
   
  A legfontosabb, amit tudnia kell ha külföldről származó autót vásárol:

  - Az autó eladója egyben az autó tulajdonosa is legyen, így biztos, hogy nem áfa csalt és nem manipulált km órájú autót vásárol.
  - Ha külföldi autót vásárol lehetőleg Németországból származó, szervizkönyvvel rendelkező autót vásároljon. A Német autók Európa legjobb minőségű útjain járnak, a szervizek a legfelkészültebbek és precizitásban nincs versenytársuk Európában.

  Összegezve: Ha külföldi autó, akkor Német, szervizkönyves autó.


  2. Kizárólag tulajdonostól vásároljon autót. 


  Hogy miért?

  - Ha kereskedésben vásárol és az eladás bizományosi értékesítés keretein belül történik, akkor a kereskedést sem jogi garancia /pl nem tudja átíratni a saját nevére, mert valamilyen terhelés van az autón/ sem szavatossági kötelezettség nem terheli. 
  - Ha magánszemélytől vásárol és nem a tulajdonos adja el önnek az autót, akkor az is lehet, hogy ön egy csalás áldozata lesz és az autóra nem tudja bejegyeztetni az ön tulajdonjogát.
  Ezért:
  - Minden esetben győződjön meg, hogy az aki önnek eladja az autót az legyen jelen a szerződés megkötésénél és ő írja alá a szükséges iratokat. 
  - Cég esetében kérje el az aláírási címpéldányt és az ott szereplő személy személyi igazolványát illetve lakcímkártyáját.
  - Ha magán személytől vásárol akkor kérje el az autó törzskönyvében szereplő tulajdonos személyes okmányait.
   

  3. Lehetőleg szervizkönyvvel vásároljon autó. 


  - Gondolja végig, hogy ha nincs meg miért nincs meg. Az autó egyik, ha nem a legfontosabb dokumentuma, ön vigyázna rá?
   

  4. Nem kell félni az átlagnál többet futott autóktól. 


  Hogy miért?

  - A legtöbb "betegség" 150e km-ig bekövetkezik, tehát lehet, hogy egy több száz ezer km-t futott autóra a töredékét fogja költeni, mint ha venne egy kevés km-t futottat.
  - Ha ön nem megy évente 20e. km-nél többet, akkor miért költene akár több százezer, vagy akár több millió ft-ot azért, hogy egy kevés km-t futott autója legyen, mikor az ön által megtett átlag alatti km azt fogja eredményezni, hogy pár éven belül lesz egy átlagos futás teljesítményű autója anélkül, hogy elvesztett volna az árán több millió ft-ot.
  - Csak annak érdemes alacsony futás teljesítményű autót vásárolnia és így sokkal többet költenie, aki legalább 40-50e km-t tesz meg egy évben.
  - A rövid idő alatt megtett sok km azt jelenti, hogy az autót országúton, hosszú távokra használták. 

  Ez miért érdekes?

  - Ezek az autók tized annyit kopnak, mint a városban, kis távokon használt társaik. 

  Ez mit jelent?

  - Nem mindegy, hogy pl 1000 km alatt 2-szer, vagy 42-szer szállunk ki az autóból, ezáltal minden kárpitelemet sokkal jobban koptatunk.
  - Továbbá a motor azonos fordulaton pörög, a sebességváltót nem használjuk, a kormányt nem tekergetjük, ezáltal ezek kopása összehasonlíthatatlanul csekélyebb, mint a kis távokon használt autóké.
   

  5. Lehetőleg ne vásároljon autót esős időben.


  Hogy miért?

  A kisebb sérülések, karcok nem látszanak. Az autó fényezése esőben nem a valós képet mutatja.
  Ráadásul el is ázik:)

  Soha ne vásároljon autót sötétben.

  Hogy miért?

  Mert nem lát semmit.

  6. Céges autót vagy autót magánszemélytől?


  Sokan félnek a céges autóktól. "Sokan használják", "nem szervizelik", "lelakják, mert nem az övék"... és ehhez hasonló sztereotípiák élnek az emberekben.

  Jogosan?
   
  Röviden, nem.

  Miért?

  A céges autók nagy része ma már úgynevezett flotta kezelő cég tulajdonában van. A flotta kezelő szigorúan megköveteli a használó cégtől, hogy hol és mit szervizeljenek pontos intervallum szerint. Ez azért érdekük, mert így az eladásnál sokkal jobb árat tudnak elérni egy jól karbantartott autónál.
  Ezért ezek az autók nemhogy rosszabbak, mint egy magánszemély által kínált autó, hanem egyenesen sokkal jobbak.

  A magánszemély sokszor már nem szervizeli le az autó eladás előtt, mert nem akar költeni rá. A céges autók napi használatban vannak, ezért a szervizelést akkor is elvégzik, ha már nagyon közel van az eladás ideje, ráadásul a költségeket leírják az adóból.

  Az esetleges sérüléseket, hibákat a céges autóknál nem titkolják el, hiszen minden javítás hivatalosan számla szerint történik. A magánszemély valószínűleg nem fogja felhívni a figyelmét az ilyen hiányosságokra.
   
  A céges személy autók túlnyomó többségét egy ember használja ,mert pl jár a beosztásához.
   
   
  Reméljük, hogy ezzel segíthetünk, hogy megtalálja álmai autó "társát" és hogy a vásárlás kellemes emlék maradjon.